Over de oogst

De Herfst is het seizoen om te oogsten

De Herfst is het seizoen om te oogsten

Elke herfst (meestal van half september tot ongeveer half november in Noord-Amerika en maart tot mei in Chili) bereiken cranberries hun hoogtepunt qua kleur en smaak en zijn ze klaar om geoogst te worden Dat is het moment waarop onze telers miljoenen kilo's cranberry's oogsten. Als je het ons vraagt, is het echt heel mooi.

50

Wat is veengrond?

Wat is veengrond?

Om te beginnen is dit waar cranberries vandaan komen. Maar als je het technisch bekijkt, dan is het een gebied met zachte, moerassige grond en zure turfgrond, meestal in de buurt van drasland, waar cranberries op langlopende wingerds groeien. Je vindt ze overal in Noord- en Zuid-Amerika, van Massachusetts tot New Jersey, van Oregon tot Washington, Wisconsin, delen van British Columbia en Quebec en Chili.

50

Nat oogsten

Nat oogsten

Veel mensen denken dat cranberries onder water groeien. Logisch, want we zien meestal de bessen op water drijven. Maar wat we dan eigenlijk zien is het resultaat van nat oogsten. Het moeras wordt de nacht voordat de bessen worden geoogst overspoeld met een laag water tot 45 cm hoog. De telers gebruiken dan waterhaspels, met de bijnaam “eggbeaters”, om het water te verwijderen en de cranberries los te maken van de scheuten. Elke bes heeft kleine luchtzakjes waardoor het naar het oppervlak van het water kan drijven. Vanaf daar worden ze verzameld, in vrachtwagens geladen en verscheept, en worden ze de Ocean Spray® producten in jouw supermarkt

50

Droog oogsten

Droog oogsten

Verse cranberries, die je elke herfst in het gangpad koopt, worden geoogst volgens de droge methode. Het is de beste manier om absoluut verse bessen te krijgen. Hiervoor gebruiken cranberrytelers een mechanische plukmachine die eruitziet als een grote grasmaaier. Het heeft metalen tanden die de bessen van de wijnstok kammen en ze in een jutezak aan de achterkant van de machine deponeren. Soms worden helikopters gebruikt om de zakken te vervoeren om de wijnstokken te beschermen tegen het verkeer van zware vrachtwagens.

50