Over de cranberry

Cranberries waren niet altijd 'cranberries'?

Cranberries waren niet altijd 'cranberries'?

Voor Oost-Indiërs waren het "sassamanesh" Cape Cod Pequots en Leni-Lenape-stammen in Zuid-Jersey noemden ze "ibimi", of bittere bes. En de Algonquins van Wisconsin noemden het fruit. Maar het waren de vroege Duitse en Nederlandse kolonisten die het de kraanvrucht begonnen te noemen vanwege de gelijkenis van de bloem met de kop en de snavel van een kraanvogel. En tot slot was dat de naam die bleef hangen.

50

Er gaat niets boven een cranberry.

Er gaat niets boven een cranberry.

Cranberries zijn een van de meest unieke vruchten ter wereld. Als een van de slechts drie soorten vruchten afkomstig uit Noord-Amerika, groeien cranberries in het wild aan lange wingerds in zanderige moerassen. Hoewel ze voornamelijk in het noordoosten worden geoogst, groeien cranberries ook in andere delen van Noord-Amerika, zoals Wisconsin en de Pacific Northwest, en in Chili.

50

Ontdek de "wonderbes".

Ontdek de "wonderbes".

Het waren inheemse Amerikanen die voor het eerst gebruik maakten van de vele natuurlijke eigenschappen van cranberries. Door gepureerde cranberries te mengen met hertenvlees, maakten ze overlevingsvoedsel genaamd "pemmicana". Ze geloofden ook in de medicinale waarde van de cranberry, waarbij ze de bes in kompressen gebruikten om gif uit pijlwonden te halen. En het rijke rode sap van de cranberry werd gebruikt als natuurlijke kleurstof voor kleden, dekens en kleding. Allemaal redenen waarom de cranberry de "wonderbes" wordt genoemd.

50

De oogst groeit en verandert.

De oogst groeit en verandert.

Maar zelfs met zijn vele toepassingen werden cranberries tot de jaren 1800 op grote schaal gekweekt. Aanvankelijk plukten telers de bessen met de hand. Vervolgens ontwikkelden ze een efficiëntere droge oogsttechniek, wat later een revolutie teweegbracht in het proces met een idee dat nat oogsten wordt genoemd. Door het moeras met water te laten overstromen, laat het drijfvermogen van de cranberries het naar de oppervlakte drijven, waar ze worden verzameld.

En sinds die tijd zijn Ocean Spray-boeren doorgegaan met het oogsten van de cranberries die in de sappen en snacks gaan waar je van gaat houden. Lees meer over onze cranberry-oogst.

50

Wist je dit?

Wist je dit?

  • De Amerikaanse troepen vereisten tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 450.000 kilo gedehydrateerde cranberries per jaar.
  • In 1816 werd de eerste geregistreerde opbrengst van cranberries geteeld en geoogst in Dennis, Massachusetts.
  • Amerikanen consumeren ongeveer 180 miljoen kilo cranberries per jaar, waarvan bijna 36 miljoen tijdens de week van Thanksgiving.
  • Kleine luchtzakken aan de binnenkant van verse cranberries zorgen ervoor dat ze in water stuiteren en drijven.
  • Als je alle cranberries die in Noord-Amerika worden geproduceerd aan elkaar zou rijgen, zouden ze meer dan 565 keer van Boston tot Los Angeles reiken.
  • Inheemse Amerikaanse medicijnmannen gebruikten cranberries in kompressen om gif uit pijlwonden te halen.
50